Poniedziałek, więc szykujemy zawartość szkolnych pudełek. Moje dzieci dziś zabrały muffinki z krówką. Pomysł dodania cukierków do środka muffinek nie mój, tylko koleżanki Kasi, od której ów smakołyk dostały moje dzieci. Ja – jako zła matka – zabrałam im ostatnie cukierki do wypieku babeczek, bo koniecznie chciałam wykorzystać taki patent 😉 Dzieci mnie znielubiły, ale zostałam uratowana przez Kasię, która na moje szczęście podarowała następne opakowanie mordoklejek. Z tego miejsca, w imieniu moich dzieci, dziękuję za zaklejające twarz cuksy!!!
A muffinki są odjazdowe, bo kryją w sobie przepyszną, karmelową i mega słodką niespodziankę. Idealne, jako przekąska w czasie lekcji. Zasilą umysł w niezbędne – w czasie nauki – węglowodany. Zastrzyk energii gwarantowany 😉
Muffinki z krówką
(porcja na 25 sztuk)
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1 jajo
– ½ szklanki oleju roślinnego
– 7 sztuk cukierków typu krówka
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w miseczce. Dodać mleko, jajo, olej. Wymieszać energicznie, tylko do momentu połączenia się składników.
- Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do 3/4 wysokości papilotki.
- Cukierki krówki wyjąć z papierków i pokroić na drobne kawałeczki. Do każdej muffinki włożyć po kilka kosteczek krówek i docisnąć do środka w ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 25 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.