Cukinia pieczona w panierce

Wiele razy słyszałam o panierowanej cukinii, którą się smaży na tłuszczu. A że ja ze smażeniem raczej się nie przyjaźnię, to postanowiłam cukinię opanierować i upiec. Pomysł okazał się super. A przekąską niecodzienna i pyszna. Nie ma swojego odpowiednika w znanych sklepowych produktach. Panierka jest chrupiąca, a w środku znajduje się soczysty miąższ warzywny. W zależności od tego, jakie dodacie przyprawy można uzyskać różny efekt smakowy. Uwielbiam takie kulinarne kompromisy 😊

Cukinia pieczona w panierce

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 młoda cukinia (ok. 1 kg)
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyć i nie obierać. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć gniazdo nasienne. Pociąć na półplasterki grubości 2 cm.
  2. W miseczce jaja rozmącić widelcem. Dodać sól, pieprz, słodką paprykę i wymieszać.
  3. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą.
  4. Każdy półplaster moczyć w jajku z przyprawami. Następnie przekładać do miseczki z bułką tartą. Obtoczyć dokładnie mokry kawałek cukinii w bułce.
  5. Kawałki warzywa układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – można z termoobiegiem.
  7. Podawać na ciepło lub na zimno.

1 Response

Dodaj komentarz