Pęczotto z fasolą

Podobają mi się wszelkie wariacje kasz z warzywami, serami, roślinami strączkowymi. Do niedawna kasze w naszej kuchni funkcjonowały jedynie jako dodatek do dań drugich, ewentualnie wsad do zup mlecznych, które bywały zmora pacjentów w szpitalach i maluchów w przedszkolach. Wykorzystanie kasz do sałatek pozwala pominąć dodatek pieczywa, a posiłek jest w pełni wartościowy. Powstają  zupełnie nietypowe, a jednocześnie bardzo ciekawe smaki. Nazewnictwo też zabawne, bo skoro danie z ryżem i dodatkami, to risotto, to jego odpowiednik z kaszą nazwiemy – kaszotto. A gdy tą kaszą będzie pęczak, to możemy pójść dalej i potrawę nazwać – pęczotto. Moje pęczotto z fasolą białą, cebulą, papryką, cukinią i serem camembert. Palce lizać!

Pęczotto z fasolą

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 szklanka fasoli białej
  • 1 młoda cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku
  • 50 g sera typu camembert

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przepłukać kilka razy w letniej wodzie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Zalać wrzątkiem i gotować do postaci al dente. Odcedzić z nadmiaru wody na sicie.
  2. Fasolę zalać na noc gorącą wodą. Rano wodę odlać. Do garnka z ziarnami fasoli wlać wrzątek i ugotować fasolę do miękkości. Osączyć na sicie.
  3. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w kostkę.
  4. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć na nim cebulę. Do miękkiej cebuli dodać paprykę i cukinię. Smażyć 3 minuty. Gdy warzywa miękkie dodać kaszę, fasolę i suszone pomidory. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na koniec dodać pocięty w drobne kawałeczki ser. Smażyć chwilę, aby ser się rozpuścił.
  7. Podawać na ciepło.

Dodaj komentarz