Ciasto z kaszą manną i jabłkami

Siedzimy sobie na kwarantannie i odpoczywamy. Fajny to stan, gdy nic nie trzeba, bo nic nie można. A do tego jeszcze społeczna akceptacja dla braku wszelkiej aktywności. Stop przy zwolnieniu z odpowiedzialności i konsekwencji za decyzję. Mnie się takie zawieszenie podoba. Życie bez poczucia czasu. Mogę gotować i fotografować bez ograniczeń 😊 Żeby nie było, że tylko lenistwo, to zgłębiam tajemnice zdalnego nauczania. Pierwszy wykład on-line za mną. Córka okazała się niezawodnym wsparciem technicznym. A po pracy czas na kawę i ciasto 😊

Ciasto z kaszą manną i jabłkami

(forma 28 cm na 24 cm)

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • aromat cytrynowy
  • ¾ szklanki cukru (150 g)
  • 1 torebka cukru wanilinowego (8 g)
  • 1,5 szklanki mąki typ 500 (200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
  • 1 czubata szklanka kaszy manny (200 g)
  • 50 g miękkiego masła
  • 30 ml oleju
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć. Obrać. Pokroić w ósemki.
  2. Masło rozpuścić i lekko ciepłe wymieszać mikserem z jogurtem naturalnym, jajkami i aromatem.
  3. W misce wymieszać składniki suche: cukry, mąkę, proszek, kaszę.
  4. Do składników mokrych dodać suche. Wymieszać dokładnie.
  5. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu poukładać ósemki jabłek. Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Oprószyć cynamonem.
  7. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Wystudzić na kratce.   

Dodaj komentarz