Ciasteczka serduszka, jak pieguski

Nie ma to jak super niespodzianka na wieczór, po pracy. Pewnego dnia, po powrocie z gabinetu zastałam córkę w kuchni. W zasadzie akt tworzenia dobiegł już końca. W domu unosił się cudny ciasteczkowy zapach. Taki bajkowy. Otulający i kojący. Na talerzyku leżały wypieki z czekoladą. Co prawda szykowane nie dla mnie (kształt mówi sama za siebie – dla kogo 😊), ale niech tam. Dostałam do degustacji rarytas z pańskiego stołu 😉 Moje pierwsze skojarzenie: one smakują jak popularne pieguski. Dopytałam o recepturę i dzielę się z Wami, bo są pyszne!

Ciasteczka serduszka, jak pieguski

(15 sztuk)

Składniki:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche wymieszać w miseczce. Dodać jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto.
  2. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i wgnieść do ciasta.
  3. Formować w dłoniach placki i wyciskać z nich kształty dowolną foremką.
  4. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  5. Piec 15-20 minut, na opcji góra-dół, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do delikatnego zbrązowienia.
  6. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz