Ponownie wersja dania z dynią w roli głównej. Jak to dobrze, że jeszcze kilka sztuk mi zostało, bo jak się skończą pomarańczowe kule w mojej spiżarni, to zapanuje głód 😉 Tymczasem rozkoszuję się bombą karotenową i pysznym smakiem. To wspaniały stan, gdy jedzenie zaczyna powolutku ponownie smakować. Jeszcze musi zasmakować mi Życie…
Dziś 141 dzień tęsknoty i bólu… Niekiedy mam obawy, że ów stan przybierze formę nieustającą…
Curry z dynią i fasolą
(6 porcji)
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
- 4 ziemniaki (500 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 marchew (100 g)
- ½ szklanki nasion drobnej fasoli białej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, czosnek suszony, curry – do smaku
- nać pietruszki – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dynię dokładnie umyć. Nie obierać. Pokroić w kostkę rozmiaru 1,5 centymetra na 1,5 centymetra.
- Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić w kostkę podobną do rozmiaru kostek dyni.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Marchew umyć, obrać i pokroić w plastry grubości 2 milimetrów.
- Fasolę zalać na noc gorącą wodą. Rano wodę odlać. Do garnka z ziarnami fasoli wlać wrzątek i ugotować fasolę do miękkości. Osączyć na sicie.
- Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzane włożyć kostki dyni i ziemniaków. Smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać marchew i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać cebulę i smażyć 5 minut. Gdy warzywa będą al dente dodać ugotowaną fasolę. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i curry.
- Udekorować pietruszką.