Drożdżówki zawijaski

Na dobry koniec tygodnia proponuję małe, fajne drożdżówki z dżemem truskawkowym. W przygotowaniu bardzo proste. Cieszą oko swym estetycznym wyglądem. Smakują świetnie, bo truskawki z dżemu nadają im silny owocowy aromat. Ten dżem to jeszcze wspomnienie minionego lata, a za chwilę staniemy w progu tegorocznego… Bułeczki zawijaski mają taką właściwość, że długo nie poleżą w domu. Znikają, nie wiadomo kiedy 😊

Drożdżówki zawijaski

(12 sztuk)

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży (lub 20 g suchych drożdży)
  • 1 pełna szklanka mleka (250 ml)
  • 1/4 szklanki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 300 g ulubionego dżemu lub marmolady

Dodatkowo:

  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i wymieszać. Posypać po wierzchu łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. 
  2. Następnie do rozczynu dodać roztrzepane jajka, sól oraz przesianą mąkę. Na koniec dodać olej.
  3. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  4. Wyrośnięte ciasto lekko przerobić na stolnicy. Rozwałkować cienki placek podsypując mąką w razie potrzeby.
  5. Cały placek posmarować równomiernie dżemem. Zwinąć go w wałek.
  6. Wałek pokroić w poprzek nożem na 12 plasterków. Każdy pasterek skręcić niczym ósemkę. Jedną część w stronę prawą, a drugą część w stronę lewą. Tak, by powstała kokardka przypominająca znak nieskończoności.
  7. Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Posypać po wierzchu cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.   
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 10-15 minut. Do zrumienienia. Warto zaglądać, aby bułeczki za bardzo się nie przypaliły. 
  9. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz