Dodatek puree z dyni do śniadaniowej owsianki okazał się jesiennym hitem w mojej kuchni. Mam nową wersję idealnej owsianki – zawsze dynia być musi. Dzięki puree owsianka zyskuje niezwykle kremową, powiedziałabym wręcz, aksamitną konsystencję. Tym razem owsianka wzbogacona. Banan dodaje słodyczy, a dodatek cynamonu i imbiru uwydatnia rozgrzewające moce tego posiłku. To super energetyczny start w nowy dzień. Poszłam boso po zmrożonej trawie zdjąć ostatnie maliny z krzaków w ogrodzie. Szukam sił na 151 długi dzień z poczuciem braku…
Owsianka dyniowa z bananem
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 1 szklanka mleka (250 g)
- pół szklanki wody (100 g)
- 1 szklanka puree z dyni (250 g)
- 3 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (30 g)
- 3 łyżki stołowe otrąb owsianych (15 g)
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- 1 banan
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać mleko, wodę i przełożyć puree z dyni. Wymieszać. Zagotować.
- Dodać płatki, otręby, siemię lniane, cynamon i imbir. Zagotować i odstawić po przykryciem na 10 minut.
- Gdy owsianka nieco zgęstnieje dodać pokrojonego drobno banana.
- Przełożyć do miseczki.
- Udekorować według uznania.