Owsianka dyniowa z bananem

Dodatek puree z dyni do śniadaniowej owsianki okazał się jesiennym hitem w mojej kuchni. Mam nową wersję idealnej owsianki – zawsze dynia być musi. Dzięki puree owsianka zyskuje niezwykle kremową, powiedziałabym wręcz, aksamitną konsystencję. Tym razem owsianka wzbogacona. Banan dodaje słodyczy, a dodatek cynamonu i imbiru uwydatnia rozgrzewające moce tego posiłku. To super energetyczny start w nowy dzień. Poszłam boso po zmrożonej trawie zdjąć ostatnie maliny z krzaków w ogrodzie. Szukam sił na 151 długi dzień z poczuciem braku…

Owsianka dyniowa z bananem

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (250 g)
  • pół szklanki wody (100 g)
  • 1 szklanka puree z dyni (250 g)
  • 3 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (30 g)
  • 3 łyżki stołowe otrąb owsianych (15 g)
  • 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać mleko, wodę i przełożyć puree z dyni. Wymieszać. Zagotować.
  2. Dodać płatki, otręby, siemię lniane, cynamon i imbir. Zagotować i odstawić po przykryciem na 10 minut.
  3. Gdy owsianka nieco zgęstnieje dodać pokrojonego drobno banana.
  4. Przełożyć do miseczki.
  5. Udekorować według uznania.

Dodaj komentarz