
Dziś semiwegetariańsko w mojej kuchni – pasztet rybny. Brat dostarczył leszcze, wielkie jak rekiny. Ości były tak grube, że nie dałabym rady ich pociąć nożem kuchennym. Na szczęście brat przybył z pomocą i ja dostałam już oczyszczone, i sprawione kawałki. Rybę obgotowałam w warzywach, dzięki temu powstała idealna baza pod zupę. Mięso oddzieliłam od ości i wraz z warzywami zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie doprawiłam. Miały powstać kotlety, ale postanowiłam ominąć smażenie i masę upiekłam w pojedynczych foremkach, i tak powstały pasztety rybne. Super pomysł na posiłek do pracy, bo foremka umożliwia wygodny transport. To bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla pasztetów mięsnych. Polecam 😊
Pasztet rybny z leszcza
(6 porcji – foremki aluminiowe o wymiarach 5 cm na 5 cm)
Składniki:
- 500 g kawałków z mięsa rybiego (najlepiej filetów dowolnej ryby – u mnie leszcz)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę, selera umyć, obrać. Cebulę i czosnek obrać.
- Do garnka włożyć warzywa. Dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy. Zalać wodą i zagotować. Gotować wywar około godziny. Doprawić do smaku solą. Warzywa ugotować do miękkości. Wyłowić z garnka i odłożyć do ostygnięcia.
- Wywar przecedzić. Na gotujący się wywar włożyć kawałki mięsa. Gotować 5 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i wystudzić. Oddzielić od skóry i usunąć ości.
- Mięso ryby oraz warzywa przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do zmielonego mięsa z warzywami wbić jajo, dodać kaszę manną i posiekaną drobno pietruszkę.
- Składniki dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa zbyt luźna dodać więcej kaszy manny.
- Porcje masy wkładać do foremek aluminiowych.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do wyraźnego zrumienienia.