Pasztet rybny z leszcza

Dziś semiwegetariańsko w mojej kuchni – pasztet rybny. Brat dostarczył leszcze, wielkie jak rekiny. Ości były tak grube, że nie dałabym rady ich pociąć nożem kuchennym. Na szczęście brat przybył z pomocą i ja dostałam już oczyszczone, i sprawione kawałki. Rybę obgotowałam w warzywach, dzięki temu powstała idealna baza pod zupę. Mięso oddzieliłam od ości i wraz z warzywami zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie doprawiłam. Miały powstać kotlety, ale postanowiłam ominąć smażenie i masę upiekłam w pojedynczych foremkach, i tak powstały pasztety rybne. Super pomysł na posiłek do pracy, bo foremka umożliwia wygodny transport. To bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla pasztetów mięsnych. Polecam 😊

Pasztet rybny z leszcza

(6 porcji – foremki aluminiowe o wymiarach 5 cm na 5 cm)

Składniki:

  • 500 g kawałków z mięsa rybiego (najlepiej filetów dowolnej ryby – u mnie leszcz)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę, selera umyć, obrać. Cebulę i czosnek obrać.  
  2. Do garnka włożyć warzywa. Dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy. Zalać wodą i zagotować. Gotować wywar około godziny. Doprawić do smaku solą. Warzywa ugotować do miękkości. Wyłowić z garnka i odłożyć do ostygnięcia.
  3. Wywar przecedzić. Na gotujący się wywar włożyć kawałki mięsa. Gotować 5 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i wystudzić. Oddzielić od skóry i usunąć ości.
  4. Mięso ryby oraz warzywa przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  5. Do zmielonego mięsa z warzywami wbić jajo, dodać kaszę manną i posiekaną drobno pietruszkę.
  6. Składniki dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa zbyt luźna dodać więcej kaszy manny.
  7. Porcje masy wkładać do foremek aluminiowych.
  8. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do wyraźnego zrumienienia.

Dodaj komentarz