Zupa z pieczonej papryki

Z zamiarem przygotowania tej zupy nosiłam się od dawna. Wreszcie jest. Aksamitna, bardzo esencjonalnie paprykowa i cieplutko pikantna. Gęsta, sycąca i taka pyszna. Papryki razem z pozostałymi warzywami pieczone w piekarniku, a potem blendowane do konsystencji kremu. Idealnie rozgrzewający posiłek na chłodny wieczór. Warto było na nią czekać 😊

Zupa z pieczonej papryki

(2 porcje)

Składniki:

– 2 sztuki papryki czerwonej

– 4 ząbki czosnku

– 1 marchewka

– 2 ziemniaki

– 1 cebula

– 10 cm pora

– sól, pieprz, papryka wędzona – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyć (nie wycinać gniazd nasiennych). Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Marchew, ziemniaki i cebulę obrać pociąć na ćwiartki. Pora umyć i rozciąć. Wszystkie warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Piec pod przykryciem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Po upieczeniu warzywa przełożyć do naczynia i szczelnie zamknąć, tak aby miały możliwość zaparowania. Ten zabieg ułatwi obranie warzyw ze skórki. Odstawić przykryte na 30 minut.
  4. Po tym czasie warzywa wyjąć, ale nie odlewać płynu, który pojawi się na dnie naczynia. Wytopiony z pestek papryki olej ma bardzo ciekawy smak i warto go dodać do zupy.
  5. Z upieczonej papryki zdjąć delikatnie skórę. Jednocześnie oddzielić gniazda nasienne i ogonki (do wyrzucenia). Czosnek oczyścić z łupinek.
  6. Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na jednolity sos. Tak, żeby nie było grudek.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Przypraw warto użyć wg indywidualnych preferencji.
  8. Zmiksowaną zupę podgrzać w garnku.

Dodaj komentarz