Śledzie z marchewką i cebulą

Nie raz wspominałam, że uwielbiam w mojej pracy kulinarne rozmowy z pacjentami. Zawsze mogę się czegoś ciekawego dowiedzieć. Jadamy tak różnie i to jest niezwykła wartość. Czasem można coś podpatrzeć, coś niezwykłego usłyszeć. To niewyczerpywalne – póki co – źródło mojej inspiracji. Tak też było z przepisem na śledzie z marchewką i cebulą. Niby dodatki oczywiste, ale niekoniecznie. Marchew i cebula smażone z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i ziaren pieprzu. Do tego suszone pomidory. Danie smakuje wybornie. Łudząco przypomina wigilijną rybę po grecku. Dla mnie bomba!

Śledzie z marchewką i cebulą

(4 porcje)

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych solonych pojedynczych
  • 1 cebula – najlepiej cukrowa (120 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża marchewka (150 g)
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymoczyć przez noc w wodzie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Marchew umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach
  4. Cebulę podsmażyć na maśle. Dodać cukier i chwilę smażyć. Tak, aby cebula lekko skarmelizowała. Dodać tartą marchewkę. Warzywa dobrze wystudzić. Zalać oliwą.
  5. Śledzie pokroić na paseczki grubości około 2 centymetrów.
  6. Do słoika wkładać na przemian porcję warzyw i śledzi. Dobrze ugniatać. Czynność powtarzać do wykończenia wszystkich składników.

Dodaj komentarz