Placuszki na białkach

Uwielbiam kulinarne niespodzianki. Jak wracam do domu z gabinetu, to coraz częściej czeka na mnie coś, co stworzyła – podczas mojej nieobecności – gotująca córka. To niesamowite uczucie, gdy Ktoś zrobi coś specjalnie dla nas. Tak z chęcią sprawienia nam przyjemności. Tak działa co rano (prawie) każda mama, żona, partnerka przygotowując śniadanie, czy obiad. Fajnie, gdy te role zostaną zamienione. Gdy ta osoba, która zawsze występuje, jako opiekująca się, sama poczuje się zaopiekowana. Uwielbiam to uczucie i jestem szczęściarą, bo coraz częściej doświadczam! Za nami 231 dni osamotnionego życia. Daliśmy radę! Razem – jak nigdy dotąd… ❤ ❤ ❤

Placuszki na białkach

(8 sztuk)

Składniki:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej typ 500

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier wanilinowy.
  2. Do ubitej piany dodać jogurt naturalny. Wymieszać dokładnie.
  3. Delikatnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek w masie.
  4. Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wykładać porcje ciasta o objętości 2 łyżek stołowych.
  5. Smażyć z obu stron.
  6. Podawać z jogurtem i konfiturą malinową.

2 Responses

Dodaj komentarz