Zupa jak „Ramen”

Córka w czasie wyjazdu do Berlina zasmakowała w kuchni japońskiej. Tak tak, ja wiem, brzmi dziwnie, ale akurat za zachodnią granicą znalazła restaurację, która serwowała dania wschodu. Po tej wycieczce dręczyła mnie niejednokrotnie koniecznością próbowania zupy Ramen w różnych miejscach. Uciekałam, jak mogłam, bo nie lubię jadać w gastronomii, ale cały czas kombinowałam w głowie, jak córce taką zupę zaserwować w domu. Najlepiej – jeszcze lepszą, niż jadła jako pierwowzór. Wreszcie się odważyłam. Bulion warzywny, mięso ze schabu, warzywa, sos sojowy, czosnek, imbir, makaron Ramen i sos do bulgogów. Mamy to! Gęsta, esencjonalna i pikantna zupa. Tak pożywna i sycąca, że może pełnić funkcję obiadu dwudaniowego w jednym. Dzieci od razu poprosiły o taki sam obiad jutro. Mam co robić. Jak ja to lubię! 😊   

Zupa jak „Ramen”

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g mięsa ze schabu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 20 cm białej części pora
  • 1 marchewka
  • 1 pieczarka
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 800 ml bulionu warzywnego 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa sosu Pork Bulgogi marinade  
  • sól, pieprz, słodka papryka czerwona – do smaku
  • 150 g (2 wiązki) makaronu typu Ramen
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 20 plasterków ogórka zielonego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć na patelnię i usmażyć na rumiano.
  2. Czosnek i imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Pora pokroić w cienkie krążki.
  4. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
  5. Pod koniec smażenia mięsa dodać rozdrobniony czosnek, imbir, pora i marchew. Smażyć 5 minut.
  6. Następnie dodać pociętą kapustę pekińską i pieczarkę.
  7. Warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem. Zagotować. Dodać sos sojowy, sól, pieprz, paprykę czerwoną, sosem do bulgogów. Doprawić do smaku według uznania.   
  8. Na wrzącą zupę włożyć makaron i odstawić do napęcznienia.
  9. Zupę wykładać do miseczek, dodać ogórka. Posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz