Szpinak – baby z żurawiną

Błyskawiczna surówka do obiadu. Idealna dla zapracowanych, bo wymaga jedynie rozdrobnienia i wymieszania składników. I choć prosta w przygotowaniu, to wcale nie banalna w smaku. Dużo zielonych liści, zielone pesto i czerwona żurawina. Na talerzu szaleństwo kolorów. Do tego super niespodziewane – bym rzekła: nawet dość ekskluzywne – wrażenia dla podniebienia. Esencjonalna słodycz z żurawiny, orzech z rukoli i do tego pikanteria czosnku, i bazylii z pesto. Uwielbiam takie nieoczekiwane kombinacje. Ta surówka sprawdzi się jako dodatek nie tylko do mięs, ale też makaronów i serów.

Szpinak – baby z żurawiną

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 50 g liści szpinaku – baby
  • 1 garść rukoli
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 łyżeczka zielonego pesto z bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć liście szpinaku, rukolę i pokrojoną kapustę pekińską.
  2. Dodać pesto, bazylię, żurawinę. Wymieszać.   
  3. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz