Pasta z makreli wędzonej

W domu pojawił się pomysł pasty z makreli wędzonej. Zawsze blendowałam wszystkie składniki i gładka pasta pojawia się na pieczywie. Tym razem stało się inaczej, bo w trakcie rozdrabniania blender odmówił współpracy. Cóż czynić w takiej sytuacji? Normalnie survival 2021 w mojej kuchni 😉 Poradziłam sobie tak: rybę i ser rozgniotłam widelcem, a cebulę, jaja i ogórki pocięłam w drobną kostkę. Tak oto uzyskałam super smarowidło na pieczywo. Takie, że czuć, co się gryzie. Wniosek: już nigdy więcej nie będę blendować składników na miazgę. Taka pasta jest zdecydowanie smaczniejsza 😊

Pasta z makreli wędzonej

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 sztuka makreli wędzonej
  • 150 g chudego twarogu
  • 2 jaja
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę pozbawić ości. Rozgnieść widelcem.
  2. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce. Połączyć z rybą.
  3. Jaja ugotować na twardo i wystudzić. Oczyścić ze skorupek. Pokroić w drobną kostkę.
  4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Wymieszać.
  7. Podawać na pieczywie.

Dodaj komentarz