Owsianka czekoladowa z bakaliami

Co dziś na śniadanie? Jedyna słuszna – owsianka czekoladowa. Czekoladowa, bo smakuje, jak czekolada z bakaliami. Są w niej suszone śliwki, morele, żurawina, daktyle i orzechy. Dla mnie ten smak przypomina czekoladę studencką z czasów moich studiów. Pierwszy raz takiej czekolady spróbowałam podczas wyprawy w Pieniny. Kiedy to w czasie wakacyjnych wypraw przekraczało się granice państwa wzdłuż Dunajca pasmem górskim w Sromowcach Niżnych. I z ciężkim plecakiem, przytroczoną karimatą, śpiworem butlą gazową z palnikiem i namiotem pod pachą, lądowało się po stronie Słowacji. A tam były pyszne czekolady, batoniki z ziarnem tycinky i mielona na miejscu w sklepie kawa ziarnista. Eh, to były czasy. Bąble na stopach, niekontrolowane kąpiele w lodowatej wodzie, bo przecież w potoku kamienie jakieś takie śliskie… No, ale wracamy do owsianki bakaliowej. Smak młodości… Młodości! Dodaj mi skrzydła! 😊  

Owsianka czekoladowa z bakaliami

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (20 g)
  • 3 łyżki stołowe płatków orkiszowych (20 g)
  • 2 łyżki stołowe otrąb owsianych (15 g)
  • 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 4 morele suszone
  • 4 daktyle suszone
  • 4 śliwki suszone
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 orzechy włoskie
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 szklanka wody (250 g)
  • 3/4 szklanki mleka 2 % tłuszczu (200 g)
  • 250 g serka typu Grani

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsypać płatki, otręby, siemię lniane, ziarno słonecznika, suszone owoce, połamane orzechy, kakao. Zalać wrzącą wodą i odstawić na noc.
  2. Rano dodać mleko. Trochę podgrzać. Nie trzeba gotować.
  3. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
  4. Gdy owsianka nieco przestygnie dodać serek typu Grani.
  5. Przełożyć do miseczki.
  6. Udekorować według uznania.

Dodaj komentarz