Bułki grahamki żytnie

Uwielbiam te grahamki. Po prostu uwielbiam. Ostatnio przygotowywałam w czasie realizacji nagrań dla Klubu Aktywnego Seniora PCK. Wróciłam do domu i od razu zabrałam się za wypiek dla siebie. Tym razem sięgnęłam po mąkę żytnią typ 720. Oczywiście do środka poszły jeszcze ziarna: siemię lniane, pestki dyni i słonecznika. I takie oto są moje żytnie grahamki. Idealne na śniadanie, lunch w pracy, czy kolację. Po prostu bajka!

Bułki grahamki żytnie

(16 sztuk)

Składniki:

  • ¼ kostki drożdży (25 g) lub 8g drożdży suszonych
  • ½ szklanki wody ciepłej (do rozczynu z drożdżami)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 4 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
  • ½ szklanki otrąb dowolnych
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 300 ml wody (może być też gazowana)
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ szklanki kefiru
  • 20 g oleju

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość. Około 10 minut.
  2. Wymieszać mąki i ziarna. Zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy. W pozostałej wodzie rozpuścić sól. Dodać do mąki z rozczynem. Na koniec wlać kefir. Zarobić ciasto łyżką i pod koniec wlać olej. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto rękami.
  3. Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić i formować kulki wielkości piłki do tenisa ziemnego.
  4. Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łapek. Z tej porcji składników wychodzi 16 bułeczek.
  5. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 40 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
  7. Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Dodaj komentarz