Od niedawna kapusta młoda służy w mojej kuchni jako bazowe warzywo do surówek. Smakuje znacznie bardziej, niż sałata lodowa, czy kapusta pekińska. Liście wdzięcznie miękną po posoleniu i wygnieceniu. A walory organoleptyczne mają znacznie bardziej ciekawe, niż sałaty. Jak zapewne już zauważyliście u mnie na talerzach raczej kolorowo. Ale tym razem surówka na zielono. Inna, niż wszystkie dotychczasowe. Pomysł zaczerpnięty od znajomej. Podpytałam i zrobiłam coś, czego w życiu nie jadłam. Surówkę, która jest kwaskowata i bardzo aromatyczna. Dodatek soku z cytryny powoduje, że kapusta staje się, chrupka i ciekawie trzeszczy w zębach. Zapach wiosny w całej kuchni. Super!
Surówka na zielono
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– pół główki młodej kapusty
– 1 ogórek długi
– pęczek koperku
– 6 łyżek soku z cytryny
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na pół wzdłuż głąba i poszatkować drobno.
- Posolić i zgnieść w dłoniach. Odstawić na 30 minut do zmięknięcia.
- Ogórka umyć, nie obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Koperek pociąć drobno.
- Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie.