Surówka na zielono

Od niedawna kapusta młoda służy w mojej kuchni jako bazowe warzywo do surówek. Smakuje znacznie bardziej, niż sałata lodowa, czy kapusta pekińska. Liście wdzięcznie miękną po posoleniu i wygnieceniu. A walory organoleptyczne mają znacznie bardziej ciekawe, niż sałaty. Jak zapewne już zauważyliście u mnie na talerzach raczej kolorowo. Ale tym razem surówka na zielono. Inna, niż wszystkie dotychczasowe. Pomysł zaczerpnięty od znajomej. Podpytałam i zrobiłam coś, czego w życiu nie jadłam. Surówkę, która jest kwaskowata i bardzo aromatyczna. Dodatek soku z cytryny powoduje, że kapusta staje się, chrupka i ciekawie trzeszczy w zębach. Zapach wiosny w całej kuchni. Super!

Surówka na zielono

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– pół główki młodej kapusty

– 1 ogórek długi

– pęczek koperku

– 6 łyżek soku z cytryny

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na pół wzdłuż głąba i poszatkować drobno.
  2. Posolić i zgnieść w dłoniach. Odstawić na 30 minut do zmięknięcia.
  3. Ogórka umyć, nie obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Koperek pociąć drobno.
  5. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie.

Dodaj komentarz