Ciasto pomidorowo-imbirowe

Dziś będzie oryginalnie – na weekend przygotowałam ciasto pomidorowo-imbirowe (sic!) Tak, tak, nikt się nie przewidział. To ciasto z pomidorów, a konkretnie pomidorów w puszce. Od razu tłumaczę: ciasto nie smakuje jak zupa pomidorowa, ani jak pizza 😉 Jest cudownie słodkie, wilgotne i pulchniutkie. Połączenie imbiru i cynamonu, skutecznie niweluje aromat pomidorowy. Nie czuć w cieście warzywa zupełnie i jeśli ktoś nie wie, to nigdy nie zgadnie, co jest w środku. Pomidorom ciasto zawdzięcza jedno – śliczny karmelowy kolor. Niezwykle apetyczny. I jeszcze ten pyszny imbirowy lukier na wierzchu. Powiem Wam tylko tyle: ciasto pomidorowo-imbirowe to absolutna petarda!

Ciasto pomidorowo-imbirowe

(forma keksowa 25 cm na 10 cm)

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów z puszki (ok. 250 ml)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki rodzynek

Lukier

Składniki:

– ¼ szklanki cukru pudru

– 1 łyżeczka suszonego imbiru

– odrobina wody

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jajko, olej i cukier. Zblendować blendrerem na jednolitą masę.
  2. Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, cynamon, imbir oraz sól. Wymieszać.
  3. Na koniec dodać rodzynki i dobrze wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  6. Piec ok. 45 minut w tej temperaturze.
  7. Przygotować lukier: cukier i imbir wymieszać w szklance. Dodać wodę i delikatnie utrzeć do momentu rozpuszczenia się cukru.
  8. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, ciasto polać lukrem. Odstawić do wyschnięcia lukru.

Dodaj komentarz