Dzień bez pieczenia pieczywa, to dzień stracony. Ale dziś pieczywo nieco lżejsze. Nie tak razowe i ciężkie. Z większym udziałem mąki pszennej, choć nadal w wersji pszenno-żytniej. Z ziarnem dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Super bułeczki na śniadanie. Polecam!
Bułki z ziarnem
(16 sztuk)
Składniki:
- ¼ kostki drożdży (25 g) lub 8g drożdży suszonych
- ½ szklanki wody ciepłej (do rozczynu z drożdżami)
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
- 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
- po 2 łyżki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
- ok. 500 ml wody (może być też gazowana)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego (20 g)
Sposób przygotowania:
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość. Około 10 minut.
- Wymieszać mąki i ziarna. Zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy. W pozostałej wodzie rozpuścić sól. Dodać do mąki z rozczynem. Zarobić ciasto łyżką i pod koniec wlać olej. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto rękami.
- Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić i formować kulki wielkości piłki do tenisa ziemnego.
- Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łapek. Z tej porcji składników wychodzi 16 bułeczek.
- Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 35 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
- Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.