Bułki z ziarnem

Dzień bez pieczenia pieczywa, to dzień stracony. Ale dziś pieczywo nieco lżejsze. Nie tak razowe i ciężkie. Z większym udziałem mąki pszennej, choć nadal w wersji pszenno-żytniej. Z ziarnem dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Super bułeczki na śniadanie. Polecam!

Bułki z ziarnem

(16 sztuk)

Składniki:

  • ¼ kostki drożdży (25 g) lub 8g drożdży suszonych
  • ½ szklanki wody ciepłej (do rozczynu z drożdżami)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
  • po 2 łyżki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
  • ok. 500 ml wody (może być też gazowana)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego (20 g)

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość. Około 10 minut.
  2. Wymieszać mąki i ziarna. Zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy. W pozostałej wodzie rozpuścić sól. Dodać do mąki z rozczynem. Zarobić ciasto łyżką i pod koniec wlać olej. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto rękami.
  3. Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić i formować kulki wielkości piłki do tenisa ziemnego.
  4. Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łapek. Z tej porcji składników wychodzi 16 bułeczek.
  5. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 35 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
  7. Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Dodaj komentarz