Moja fascynacja kapustą młodą wciąż trwa. Dziś polska kapucha w wersji śródziemnomorskiej. Z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, pomidorków koktajlowych, oliwy i oregano. Doprawiona smakowo solą, pieprzem, sokiem z cytryny i musztardą. No i oczywiście z dużą porcją zieleniny. Surówka do dania mięsnego idealna. U mnie do pieczonego schabu i ziemniaków puree – specjalnie na życzenie córki.
Surówka z młodej kapusty
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– pół główki młodej kapusty
– 10 pomidorków koktajlowych
– 6 pomidorów suszonych z oleju
– 15 oliwek zielonych
– pół pęczka szczypiorku
– pół pęczka koperku
– pół pęczka pietruszki
– 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki wody
– 1 łyżka musztardy
– sól, pieprz, oregano – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na pół wzdłuż głąba i poszatkować drobno.
- Posolić i znieść w dłoniach. Odstawić na 30 minut do zmięknięcia.
- Pomidorki pokroić w ćwiartki.
- Oliwki pociąć w krążki.
- Szczypior, koperek i pietruszkę drobno posiekać.
- Do słoiczka wlać oliwę z pomidorów, sok z cytryny, wodę. Wsypać sól, pieprz i oregano. Zakręcić i wytrząsnąć.
- Sosem polać surówkę.