Surówka z młodej kapusty

Moja fascynacja kapustą młodą wciąż trwa. Dziś polska kapucha w wersji śródziemnomorskiej. Z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, pomidorków koktajlowych, oliwy i oregano. Doprawiona smakowo solą, pieprzem, sokiem z cytryny i musztardą. No i oczywiście z dużą porcją zieleniny. Surówka do dania mięsnego idealna. U mnie do pieczonego schabu i ziemniaków puree – specjalnie na życzenie córki.

Surówka z młodej kapusty

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– pół główki młodej kapusty

– 10 pomidorków koktajlowych

– 6 pomidorów suszonych z oleju

– 15 oliwek zielonych

– pół pęczka szczypiorku

– pół pęczka koperku

– pół pęczka pietruszki

– 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów

– 3 łyżki soku z cytryny

– 3 łyżki wody

– 1 łyżka musztardy

– sól, pieprz, oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na pół wzdłuż głąba i poszatkować drobno.
  2. Posolić i znieść w dłoniach. Odstawić na 30 minut do zmięknięcia.
  3. Pomidorki pokroić w ćwiartki.
  4. Oliwki pociąć w krążki.
  5. Szczypior, koperek i pietruszkę drobno posiekać.
  6. Do słoiczka wlać oliwę z pomidorów, sok z cytryny, wodę. Wsypać sól, pieprz i oregano. Zakręcić i wytrząsnąć.
  7. Sosem polać surówkę.

Dodaj komentarz