Potrzeba słodkiego bywa jednak niezwykle silna. Zawsze powtarzam, że jeśli już jeść coś słodkiego, to niech to będzie maksymalnie zdrowa słodycz. Taka z płatkami owsianymi, ziarnami i suszonymi owocami. Tym razem nie chciało mi się formować ciasteczek zbożowych i porcje masy poukładałam w papilotkach muffinkowych. Taka wersja owsianego przysmaku dla leniwych. Wyszły kupki zapieczonej pyszności, w nieco mało estetycznej formie – jak to skomentowała Amelka. Nie wyglądają, ale za to smakują wybornie. Do kawy na tarasie idealne! 😊
Ciasteczka ziarniste
(20 sztuk)
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki wody ciepłej
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki siemienia lnianego
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki suszonych moreli
- ½ szklanki suszonych daktyli
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka otrąb pszennych
- ½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 jaja
Sposób przygotowania:
- Płatki zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut do spęcznienia.
- Owoce suszone drobno pokroić.
- W misce wymieszać płatki, nasiona, suszone owoce, sól, otręby, mąkę i proszek. Dodać jaja i wymieszać.
- Porcje masy wielkości orzecha włoskiego przekładać o do papilotek papierowych.
- Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.