Ciasteczka ziarniste

Potrzeba słodkiego bywa jednak niezwykle silna. Zawsze powtarzam, że jeśli już jeść coś słodkiego, to niech to będzie maksymalnie zdrowa słodycz. Taka z płatkami owsianymi, ziarnami i suszonymi owocami. Tym razem nie chciało mi się formować ciasteczek zbożowych i porcje masy poukładałam w papilotkach muffinkowych. Taka wersja owsianego przysmaku dla leniwych. Wyszły kupki zapieczonej pyszności, w nieco mało estetycznej formie – jak to skomentowała Amelka. Nie wyglądają, ale za to smakują wybornie. Do kawy na tarasie idealne! 😊   

Ciasteczka ziarniste

(20 sztuk)

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki wody ciepłej
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½ szklanki suszonych daktyli
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut do spęcznienia.
  2. Owoce suszone drobno pokroić.
  3. W misce wymieszać płatki, nasiona, suszone owoce, sól, otręby, mąkę i proszek. Dodać jaja i wymieszać.
  4. Porcje masy wielkości orzecha włoskiego przekładać o do papilotek papierowych.
  5. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz