Schab gotowany w przyprawach

Sięgamy po mięso przygotowane w domowy sposób. Bez konserwantów, dodatków typu E. Przygotowane banalnie prosto i łatwo. Żeby zrobić w ten sposób schab lub szynkę, nie trzeba posiadać wędzarni, ani piekarnika. Mięso się jedynie gotuje w garnku. Dzięki czemu jest delikatne i lekkostrawne. Super pomysł na wędlinę do pieczywa dla małych i dużych. Do szkolnych kanapek – w sam raz! 😉

Schab gotowany w przyprawach

(porcja na 1 kg schabu lub szynki)

Składniki:

  • 1 kg mięsa ze schabu (może być też szynka)
  • 2 l wody
  • 4 łyżki stołowe soli kamiennej (100 g)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z solą i przyprawami i zagotować.
  2. Mięso włożyć do siatki spożywczej. Takiej, jak do wędzenia. Ewentualnie można je delikatnie zasznurować.
  3. Do gotującej wody włożyć mięso w siatce.
  4. Zagotować. Gotować od chwili zagotowania 5 minut pod przykryciem. Wyłączyć. Przykryte odstawić na 12 godzin do wystygnięcia.
  5. Po tym czasie garnek postawić ponownie na gazie. Zagotować. I po 15 minutach gotowania na wolnym ogniu, pod przykryciem wyłączyć.
  6. Zostawić jeszcze na 5 minut w gorącej zalewie. Wodę odlać, a mięso pozostawić w pustym garnku, pod przykryciem, do powolnego wystudzenia.
  7. Z chłodnego mięsa zdjąć siatkę.

Dodaj komentarz