Pomysł na szybkie danie: makaron z kurczakiem i fasolkami: czerwoną z puszki i zieloną szparagową. Danie dość specyficzne, bo można je jeść na ciepło, jako danie obiadowe lub kolacyjne, ale też świetnie smakuje na zimno, jak sałatka na lunch w pracy, czy drugie śniadanie. Pod względem składu idealnie zbilansowane, jako pełnowartościowy posiłek. Nie ma co opowiadać, trzeba przygotować i konsumować 😊
Makaron z kurczakiem i fasolą
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
– 500 g makaronu typu świderki
– 400 g mięsa z piersi kurczaka
– 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 500 g fasolki szparagowej mrożonej
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka cukru
– 8 pomidorów suszonych
– 10 pomidorków koktajlowych
– 4 łyżki ziarna słonecznika
– sól, pieprz, papryka czerwona słodka – do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać wodę, a ciepły makaron przykryć pokrywką.
- Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju z pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Papryką czerwoną doprawiać już po usmażeniu. Pod wpływem wysokiej temperatury papryka suszona może złapać posmak goryczy.
- Fasolę czerwoną przepłukać wodą na durszlaku.
- Fasolkę szparagową ugotować w wodzie z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Odlać z płynu i osączyć na durszlaku.
- Pomidory suszone pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół.
- Pestki słonecznika przeprażyć na suchej patelni. Co chwila mieszając, aby się nie przypaliły.
- W woku, albo na dużej patelni połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
- Doskonale smakuje z czerwonym winem.
- Po wystudzeniu danie przyjmuje postać sałatki – idealnej na lunch do pracy.