Makaron z kurczakiem i fasolą

Pomysł na szybkie danie: makaron z kurczakiem i fasolkami: czerwoną z puszki i zieloną szparagową. Danie dość specyficzne, bo można je jeść na ciepło, jako danie obiadowe lub kolacyjne, ale też świetnie smakuje na zimno, jak sałatka na lunch w pracy, czy drugie śniadanie. Pod względem składu idealnie zbilansowane, jako pełnowartościowy posiłek. Nie ma co opowiadać, trzeba przygotować i konsumować 😊

Makaron z kurczakiem i fasolą

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

– 500 g makaronu typu świderki

– 400 g mięsa z piersi kurczaka

– 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

– 1 puszka czerwonej fasoli

– 500 g fasolki szparagowej mrożonej

– 1 łyżka soli

– 1 łyżka cukru

– 8 pomidorów suszonych

– 10 pomidorków koktajlowych

– 4 łyżki ziarna słonecznika

– sól, pieprz, papryka czerwona słodka – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać wodę, a ciepły makaron przykryć pokrywką.
  2. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju z pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Papryką czerwoną doprawiać już po usmażeniu. Pod wpływem wysokiej temperatury papryka suszona może złapać posmak goryczy.
  3. Fasolę czerwoną przepłukać wodą na durszlaku.
  4. Fasolkę szparagową ugotować w wodzie z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Odlać z płynu i osączyć na durszlaku.
  5. Pomidory suszone pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół.
  6. Pestki słonecznika przeprażyć na suchej patelni. Co chwila mieszając, aby się nie przypaliły.  
  7. W woku, albo na dużej patelni połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
  8. Doskonale smakuje z czerwonym winem.
  9. Po wystudzeniu danie przyjmuje postać sałatki – idealnej na lunch do pracy.

Dodaj komentarz