Makaroniak

Dzi艣 danie z serii: czyszczenie lod贸wki z resztek 馃槈 Czyli otwieramy lod贸wk臋 i wyci膮gamy wszelkie dobro, na kt贸re nie mamy innego pomys艂u. Nadajemy mu drugie 偶ycie w postaci zapiekanki z makaronem, nazwanej przeze mnie: makaroniak. A tak na powa偶nie, to dorasta艂am do tej potrawy kilka dni. Mia艂am ochot臋 na zapiekank臋 z makaronem, ale nie mia艂am jasnej wizji, czy z sosem pomidorowym, czy mo偶e serowym. Z mi臋sem, czy bez? A mo偶e z warzywami? Takie oto mia艂am refleksje kulinarne i w膮tpliwo艣ci 馃槈 Ale dzi艣 postanowi艂am po艂o偶y膰 im kres i na obiad przygotowa艂am zapiekank臋 z makaronem, pieczarkami, cebul膮, w臋dlin膮 i groszkiem. Zapieczon膮 pod serem 偶贸艂tym ze szczypt膮 piek膮cego chili. 

Makaroniak

(porcja dla 6 os贸b)

Sk艂adniki:

  • 600 g makaronu
  • 4 sztuki cebuli (250 g)
  • 2 艂y偶ki oleju ro艣linnego
  • 400 g pieczarek
  • 170 g w臋dliny
  • 300 g groszku zielonego mro偶onego
  • 3 jajka
  • 100 g sera 偶贸艂tego
  • s贸l, pieprz, papryka chili

Spos贸b przygotowania:

  1. Makaron ugotowa膰 w lekko osolonej wodzie do postaci al dente.
  2. Cebul臋 obra膰, pokroi膰 w drobn膮 kostk臋. Przesma偶y膰 w woku do zrumienienia.
  3. Pieczarki pokroi膰 w paski i doda膰 do cebuli. Przesma偶y膰.
  4. W臋dlin臋 pokroi膰 w kostk臋 i doda膰 do pozosta艂ych warzyw. Podsma偶y膰.
  5. Groszek wyj膮膰 z zamra偶alnika. Wrzuci膰 na wrz膮ca wod臋, zagotowa膰 i odstawi膰 pod przykryciem na 5 minut. Wyla膰 na sito i odcedzi膰 zalew臋. Doda膰 do pozosta艂ych w woku warzyw.
  6. Ser zetrze膰 na tarce jarzynowej na drobnych wi贸rkach.
  7. Po艂ow臋 makaronu wy艂o偶y膰 na dno naczynia 偶aroodpornego. Na makaron wy艂o偶y膰 mieszank臋 warzyw. Na warzywa pozosta艂膮 cz臋艣膰 makaronu.
  8. Jajka rozbi膰 blenderem na jednolit膮 mas臋. Doda膰 przyprawy i zala膰 zapiekank臋 po wierzchu. Posypa膰 tartym serem. I papryk膮 chili.
  9. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 30 minut do momentu rozpuszczenia sera. 聽聽聽

Dodaj komentarz