Makaroniak

Dziś danie z serii: czyszczenie lodówki z resztek 😉 Czyli otwieramy lodówkę i wyciągamy wszelkie dobro, na które nie mamy innego pomysłu. Nadajemy mu drugie życie w postaci zapiekanki z makaronem, nazwanej przeze mnie: makaroniak. A tak na poważnie, to dorastałam do tej potrawy kilka dni. Miałam ochotę na zapiekankę z makaronem, ale nie miałam jasnej wizji, czy z sosem pomidorowym, czy może serowym. Z mięsem, czy bez? A może z warzywami? Takie oto miałam refleksje kulinarne i wątpliwości 😉 Ale dziś postanowiłam położyć im kres i na obiad przygotowałam zapiekankę z makaronem, pieczarkami, cebulą, wędliną i groszkiem. Zapieczoną pod serem żółtym ze szczyptą piekącego chili. 

Makaroniak

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

  • 600 g makaronu
  • 4 sztuki cebuli (250 g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g pieczarek
  • 170 g wędliny
  • 300 g groszku zielonego mrożonego
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka chili

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć w woku do zrumienienia.
  3. Pieczarki pokroić w paski i dodać do cebuli. Przesmażyć.
  4. Wędlinę pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Podsmażyć.
  5. Groszek wyjąć z zamrażalnika. Wrzucić na wrząca wodę, zagotować i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Wylać na sito i odcedzić zalewę. Dodać do pozostałych w woku warzyw.
  6. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych wiórkach.
  7. Połowę makaronu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłożyć mieszankę warzyw. Na warzywa pozostałą część makaronu.
  8. Jajka rozbić blenderem na jednolitą masę. Dodać przyprawy i zalać zapiekankę po wierzchu. Posypać tartym serem. I papryką chili.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 30 minut do momentu rozpuszczenia sera.    

Dodaj komentarz