Babka orzechowa na białkach

Dziś pomysł na ciasto w myśl idei: zero waste, czyli nie marnujemy żywności, co więcej – wykorzystujemy wszystko, co tylko się da. To ciasto to idealny pomysł na zagospodarowanie białek, które czasami zostają po wypieku kruchych spodów, paczków, czy ciastek. Cała masa tworzona jest na bazie ubitej piany z białek z dodatkiem cukru, mąki, orzechów i masła. Trochę, jakby coś z niczego, bo przecież zwykle białka się wyrzuca. Robi się ją szybciutko – ja upiekłam rano, przed przyjazdem koleżanki na kawę 😊 Wypiek o piaskowej konsystencji. Z wyczuwalnymi kawałkami orzechów włoskich, które fajnie rozgryza się zębami. Ciasto esencjonalnie orzechowo-migdałowe.

Babka orzechowa na białkach

(forma keksowa o wymiarach 25 cm*12 cm*8 cm)  

Składniki:

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • pół kostki masła (100 g)
  • ¾ szklanki cukru (170 g)
  • 1 szklanka mąki (100 g)
  • 1 szklanka orzechów włoskich siekanych (100 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • ½ aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając.
  2. Do ubitej piany dodać delikatnie mieszając mąkę, proszek do pieczenia, rozdrobnione orzechy i aromat. Na koniec cienką strużką wlać ostudzone masło.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę ciasta.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 55 minut. Wierzch ciasta musi być suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli po wkłuciu w ciasto będzie suchy, to znaczy, że jest upieczone.

Dodaj komentarz