Niezapowiedziana wizyta gości i trzeba podać coś na stół. Doskonale sprawdzi się sałatka śledziowa, bo śledzie zwykle w domu mamy. Jajka też. A puszka kukurydzy i groszku też się znajdzie w spiżarni. Szybko mieszamy i jest. Takie trochę coś z niczego, ale pysznie 😊
Sałatka śledziowa z jajkiem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 2 podwójne płaty śledzia marynowanego
– 1 puszka groszku konserwowanego
– 1 puszka kukurydzy
– 4 jaja na twardo
– 1 pęczek świeżej pietruszki
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Śledzie obrać ze skóry i pokroić w cienkie- 0,5 centymetrowe paseczki.
- Groszek i kukurydzę odcedzić na sicie.
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Pokroić w kostkę.
- Pietruszkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
- Przygotować sos: majonez i musztardę wymieszać z jogurtem. I polać nim sałatkę.
- Doprawić solą (ewentualnie) i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z pieczywem.
No, ale co z tymi jajami? Mają być obrane i podawane w całości??? andrzej
🙂 Oczywiście, że pokroić w kostkę. I dodać do pozostałych składników.