Sałatka śledziowa z jajkiem

Niezapowiedziana wizyta gości i trzeba podać coś na stół. Doskonale sprawdzi się sałatka śledziowa, bo śledzie zwykle w domu mamy. Jajka też. A puszka kukurydzy i groszku też się znajdzie w spiżarni. Szybko mieszamy i jest. Takie trochę coś z niczego, ale pysznie 😊

Sałatka śledziowa z jajkiem

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 2 podwójne płaty śledzia marynowanego

– 1 puszka groszku konserwowanego

– 1 puszka kukurydzy

– 4 jaja na twardo

– 1 pęczek świeżej pietruszki

– 1 łyżka majonezu

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka jogurtu naturalnego

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie obrać ze skóry i pokroić w cienkie- 0,5 centymetrowe paseczki.
  2. Groszek i kukurydzę odcedzić na sicie.
  3. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Pokroić w kostkę.
  4. Pietruszkę drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
  6. Przygotować sos: majonez i musztardę wymieszać z jogurtem. I polać nim sałatkę.
  7. Doprawić solą (ewentualnie) i świeżo mielonym pieprzem.
  8. Podawać z pieczywem.

2 Responses

Dodaj komentarz