Placek z kaszy jaglanej

Dziś coś zupełnie nowego – placek z kaszy jaglanej. Kaszy, która choć od kilku lat niezwykle modna, to zwykle kojarzy się z czymś mało smacznym, bo często gorzkawym. Kilka razy próbowałam pozbyć się posmaku goryczy z małych ziarenek prosa. Prażyłam ziarno, przelewałam kilkukrotnie wodą zimną i gorącą, ale i tak zostawał specyficzny, i nie sympatyczny smaczek. Wyczuwalny zwłaszcza w daniach na słodko. I nagle kasza jaglana w smacznej wersji – w postaci placka pieczonego na patelni. Z dodatkiem marchewki, cebuli i kminu rzymskiego. To chyba kmin wzbogacił potrawę w zupełnie nowe walory smakowo-zapachowe. Konsystencja związana jajkami. Bombastyczne danie za równo na gorąco, jak i na zimno. Z dodatkiem warzyw z ogrodu cudowna strawa dla ciała i duszy.

Placek z kaszy jaglanej

(2 sztuki)

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, kmin rzymski mielony– do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać w letniej wodzie. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Chwilę smażyć i dodać marchew. Warzywa przełożyć do kaszy. Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wymieszać.
  5. Doprawić sola, pieprzem i kminem rzymskim.
  6. Masę podzielić na dwie części.
  7. Połowę masy wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Delikatnie ugniatając, żeby była równa. Warstwa ciasta powinna być grubości około 1,5 cm. Upiec na małym ogniu do zrumienienia – ok. 5 minut z każdej strony. Za pomocą talerza przekręcić na drugą stronę i również podpiec.
  8. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

Dodaj komentarz