Za oknem upały i wciąż czujemy łaknienie. Organizm odczuwa straty elektrolitów i ciągnie nas do słonego jedzenia. To naturalna reakcja w celu uzupełnienia utraconych wraz z potem jonów sodu. A co jest bardzo słone? Śledzie i ogórki kiszone. Postanowiłam połączyć te dwa składniki w jednej sałatce. I tak powstał posiłek na lunch, czy drugie śniadanie – sałatka śledziowo-pieczarkowa z kiszonym ogórkiem. Do tego pokaźna porcja witaminy C z zielonej natki pietruszki, kopry i szczypioru. Słona i zimna. Orzeźwiająca. Do pieczywa albo gorących, młodych ziemniaków – przepyszna!
Sałatka śledziowo-pieczarkowa
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 3 podwójne płaty śledzia marynowanego
– 20 pieczarek małych
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek świeżej pietruszki
– 1 pęczek świeżego koperku
– 4 sztuki ogórka kiszonego
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Śledzie obrać ze skóry i pokroić w cienkie- 0,5 centymetrowe paseczki.
- W garnku zagotować wodę. Umyte pieczarki wrzucić do garnka z gotującą wodą. Pogotować na małym ogniu 5 minut i przełożyć na sito. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne pokroić w ćwiartki.
- Groszek mrożony wrzucić na gotujący się wrzątek. Po 5 minutach gotowania przełożyć na sitko, żeby ostygł.
- Ogórka kiszonego nie obierać. Pokroić w kostkę.
- Szczypiorek, pietruszkę i koperek. drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
- Przygotować sos: majonez i musztardę wymieszać z jogurtem. I polać nim sałatkę.
- Doprawić solą (ewentualnie) i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z pieczywem lub gorącymi ziemniakami.