Sałatka śledziowo-pieczarkowa

Za oknem upały i wciąż czujemy łaknienie. Organizm odczuwa straty elektrolitów i ciągnie nas do słonego jedzenia. To naturalna reakcja w celu uzupełnienia utraconych wraz z potem jonów sodu. A co jest bardzo słone? Śledzie i ogórki kiszone. Postanowiłam połączyć te dwa składniki w jednej sałatce. I tak powstał posiłek na lunch, czy drugie śniadanie – sałatka śledziowo-pieczarkowa z kiszonym ogórkiem. Do tego pokaźna porcja witaminy C z zielonej natki pietruszki, kopry i szczypioru. Słona i zimna. Orzeźwiająca. Do pieczywa albo gorących, młodych ziemniaków – przepyszna!

Sałatka śledziowo-pieczarkowa

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 3 podwójne płaty śledzia marynowanego

– 20 pieczarek małych

– 1 szklanka mrożonego groszku

– 1 pęczek szczypiorku

– 1 pęczek świeżej pietruszki

– 1 pęczek świeżego koperku

– 4 sztuki ogórka kiszonego

– 1 łyżka majonezu

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka jogurtu naturalnego

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie obrać ze skóry i pokroić w cienkie- 0,5 centymetrowe paseczki.
  2. W garnku zagotować wodę. Umyte pieczarki wrzucić do garnka z gotującą wodą. Pogotować na małym ogniu 5 minut i przełożyć na sito. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne pokroić w ćwiartki.
  3. Groszek mrożony wrzucić na gotujący się wrzątek. Po 5 minutach gotowania przełożyć na sitko, żeby ostygł.
  4. Ogórka kiszonego nie obierać. Pokroić w kostkę.
  5. Szczypiorek, pietruszkę i koperek. drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
  7. Przygotować sos: majonez i musztardę wymieszać z jogurtem. I polać nim sałatkę.
  8. Doprawić solą (ewentualnie) i świeżo mielonym pieprzem.
  9. Podawać z pieczywem lub gorącymi ziemniakami.

Dodaj komentarz