Zauroczona plackiem z kaszy jaglanej postanowiłam eksperymentować w tym kierunku. I dziś placek ryżowy ze świeżymi warzywami z ogrodu. Niby nic, a jednak pyszne danie na obiad, czy lunch. Sprawdzi się też dla miłośników ciepłych kolacji. Choć od razu warto nadmienić, że taki placek (podobnie, jak ten z kaszy jaglanej) doskonale smakuje również na zimno z dodatkiem pachnących warzyw. Super pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia 😊
Placek ryżowy z warzywami
(2 sztuki)
Składniki:
- 1 torebka ryżu białego
- curry – do smaku
- szczypta soli
- 1 cebula
- 2 pieczarki
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- sól, pieprz, kmin rzymski mielony– do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż dwukrotnie przepłukać w letniej wodzie. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Chwilę smażyć i dodać marchew. Warzywa przełożyć do kaszy. Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wymieszać.
- Doprawić sola, pieprzem i kminem rzymskim.
- Masę podzielić na dwie części.
- Połowę masy wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Delikatnie ugniatając, żeby była równa. Warstwa ciasta powinna być grubości około 1,5 cm. Upiec na małym ogniu do zrumienienia – ok. 5 minut z każdej strony. Za pomocą talerza przekręcić na drugą stronę i również podpiec.
- Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
- Doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw ogrodowych.
Surówka ze świeżych warzyw
(2 porcje)
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 150 g jogurtu typu Skyr
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz świeżo mielony – do smaku
- natka pietruszki – do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidora i ogórka umyć, i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Dodać do warzyw.
- Skyr wymieszać z octem, solą i pieprzem. Polać warzywa.