Placek ryżowy z warzywami

Zauroczona plackiem z kaszy jaglanej postanowiłam eksperymentować w tym kierunku. I dziś placek ryżowy ze świeżymi warzywami z ogrodu. Niby nic, a jednak pyszne danie na obiad, czy lunch. Sprawdzi się też dla miłośników ciepłych kolacji. Choć od razu warto nadmienić, że taki placek (podobnie, jak ten z kaszy jaglanej) doskonale smakuje również na zimno z dodatkiem pachnących warzyw. Super pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia 😊

Placek ryżowy z warzywami

(2 sztuki)

Składniki:

  • 1 torebka ryżu białego
  • curry – do smaku
  • szczypta soli
  • 1 cebula
  • 2 pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, kmin rzymski mielony– do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dwukrotnie przepłukać w letniej wodzie. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Chwilę smażyć i dodać marchew. Warzywa przełożyć do kaszy. Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wymieszać.
  5. Doprawić sola, pieprzem i kminem rzymskim.
  6. Masę podzielić na dwie części.
  7. Połowę masy wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Delikatnie ugniatając, żeby była równa. Warstwa ciasta powinna być grubości około 1,5 cm. Upiec na małym ogniu do zrumienienia – ok. 5 minut z każdej strony. Za pomocą talerza przekręcić na drugą stronę i również podpiec.
  8. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
  9. Doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw ogrodowych.

Surówka ze świeżych warzyw

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 150 g jogurtu typu Skyr
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz świeżo mielony – do smaku
  • natka pietruszki – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora i ogórka umyć, i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Dodać do warzyw.
  2. Skyr wymieszać z octem, solą i pieprzem. Polać warzywa.

Dodaj komentarz