W moim ogrodzie pod wielkimi liśćmi leżą kolorowe cukinie. W tym roku wyjątkowo barwne. Nie tylko w różnych odcieniach zieleni, ale też z rozmaitymi deseniami. Piękne są okazy pasiaste. Wyglądem przypominające krokodyle. Surowcem w kuchni cukinia jest niezwykle wdzięcznym. Ponieważ ma smak – obojętny, to świetnie nadaje się do przygotowania dać zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Na blogu znajdziecie i zupy z cukinią, i gulasze, i sosy, i pasztety, a nawet ciasta. Dziś pora na placki z cukinii. W wersji z dodatkiem cebuli, przypominającej tradycyjne racuchy. Rumiane i pięknie pachnące.
Placuszki – racuszki z cukinii
(12 sztuk)
Składniki:
- 600 g młodej cukinii
- 1 cebula
- sól, świeżo mielony pieprz – do smaku
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (50 g)
- 1 łyżka natki pietruszki
- olej roślinny – do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć (bez obierania) i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach – świetnie sprawdzają się w tym przypadku maszynki do mięsa z przystawką do warzyw.
- Cebulę obrać i również rozdrobnić przy użyciu maszynki lub tarki.
- Cukinię i cebulę przełożyć do miski i posolić delikatnie. Następnie przełożyć na sito i odstawić do odcieknięcia płynu. Gdy woda przestanie wyciekać, odcisnąć porcje masy w dłoniach.
- Masę warzywną przełożyć do miski. Wbić jajka i dodać mąkę kukurydzianą. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać do konsystencji jednolitego ciasta.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć porcje ciasta nie większe niż stołowa łyżka przez około 2-3 minuty z każdej strony.
- Posypać na talerzu natką pietruszki.
- Podawać z jogurtem, skyrem lub śmietaną.