Placuszki – racuszki z cukinii

W moim ogrodzie pod wielkimi liśćmi leżą kolorowe cukinie. W tym roku wyjątkowo barwne. Nie tylko w różnych odcieniach zieleni, ale też z rozmaitymi deseniami. Piękne są okazy pasiaste. Wyglądem przypominające krokodyle. Surowcem w kuchni cukinia jest niezwykle wdzięcznym. Ponieważ ma smak – obojętny, to świetnie nadaje się do przygotowania dać zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Na blogu znajdziecie i zupy z cukinią, i gulasze, i sosy, i pasztety, a nawet ciasta. Dziś pora na placki z cukinii. W wersji z dodatkiem cebuli, przypominającej tradycyjne racuchy. Rumiane i pięknie pachnące.

Placuszki – racuszki z cukinii

(12 sztuk)

Składniki:

  • 600 g młodej cukinii
  • 1 cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz – do smaku
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (50 g)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • olej roślinny – do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć (bez obierania) i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach – świetnie sprawdzają się w tym przypadku maszynki do mięsa z przystawką do warzyw.
  2. Cebulę obrać i również rozdrobnić przy użyciu maszynki lub tarki.
  3. Cukinię i cebulę przełożyć do miski i posolić delikatnie. Następnie przełożyć na sito i odstawić do odcieknięcia płynu. Gdy woda przestanie wyciekać, odcisnąć porcje masy w dłoniach.
  4. Masę warzywną przełożyć do miski. Wbić jajka i dodać mąkę kukurydzianą. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać do konsystencji jednolitego ciasta.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć porcje ciasta nie większe niż stołowa łyżka przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Posypać na talerzu natką pietruszki.
  7. Podawać z jogurtem, skyrem lub śmietaną.

Dodaj komentarz