Makaron z sosem sojowym

Córce zachciało się dania z kuchni japońskiej. Chwila serfowania po internecie w celu wyszukania charakterystycznych składników i do dzieła. Muszę przyznać, że sosy sojowe robią całą robotę. Odrobina czosnku, masła i szczypiorku. Do tego tylko makaron – najlepiej Ramen i przepyszna strawa gotowa. Zaledwie w 5 minut!

Makaron z sosem sojowym

(porcja dla 3 osób)

Składniki:

  • 150 g makaronu Ramen (mogą być też zwykłe nitki)
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • kiełki – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem. Tylko tyle, żeby wchłonął płyn.
  2. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek. Chwilę smażyć i od razu dodać sosy sojowe, sos Teriyaki i cukier.
  3. Redukować 2 minuty.
  4. Do skarmelizowanego sosu dodać ciepły makaron. Wymieszać.
  5. Posypać szczypiorkiem i kiełkami.

Dodaj komentarz