Ciasto jogurtowe z morelami

W ogrodzie kolorowe owoce na drzewach. A jak są owoce, to są i… szpaki. Odwiedzały mnie całymi stadami. Dlatego musiałam uciec z – jeszcze niedojrzałymi – morelami z drzewka. Zebrałam całą łubiankę. Co począć z taką ilością? Do zjedzenia ciut twardawe, ale doskonale odnajdą w cieście jogurtowym. Lekkim i delikatnym. Z chrupiącą i niezwykle aromatyczną kruszonką. Pyszne!😊

Ciasto jogurtowe z morelami

(na blaszkę 29 na 23 cm)

Ciasto:

– 2,5 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru

– 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego

– 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

– 2 jajka

– 350 ml jogurtu naturalnego

– 120 ml oleju rzepakowego

– ½ aromatu śmietankowego

– szczypta soli

Wsad owocowy:

– 20 sztuk moreli

Kruszonka:

– 3 łyżki mąki

– 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

– 2 łyżki cukru

– ½ aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W misce wymieszać składniki suche. Dolać mokre.
  3. Całość wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut. Ciasto się lekko spuszy. Będzie gęste, jakby nieco spienione.
  4. Morele umyć, usunąć pestki i przekroić na połówki.
  5. Zagnieść kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Można rozgniatać masło z cukrem i mąką na dnie miseczki. Kruszonka będzie miała sypką konsystencję.
  6. Masę ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na cieście układać morele. Skórką do dołu. Jedna przy drugiej.
  8. Wierzch posypać kruszonką.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze, z termo obiegiem przez 45 minut. Pozostawić w piekarniku jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  10. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratce do powolnego wystudzenia.

Dodaj komentarz