Placuszki cynamonowe z cukinii

Tym razem cukinia w wersji placuszków na słodko. Przepis powstał trochę z potrzeby zagospodarowania startej cukinii. Bo przecież nie będę wyrzucać. W myśl idei zero waste –  żywności nie marnujemy. Ponieważ niedawno były placuszki z cukinii w wersji wytrawnej, to teraz nadszedł czas na coś słodkiego. I tak na zasadzie kombinacji powstała owa receptura. Konsystencja zwarta. Można je brać w ręce, niczym ciasteczka. Dla mnie pyszny dodatek do kawy 😊

Placuszki cynamonowe z cukinii

(10 sztuk)

Składniki:

  • 270 g cukinii
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60 g jogurtu typu Skyr
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek (0,5 szklanki) płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Posolić i wymieszać, odstawić do odcieknięcia soku. Odcisnąć w dłoniach nadmiar płynu.
  2. Do odciśniętej cukinii dodać skyr, erytrol, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, jajko, kakao, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką stołową porcje ciasta. Smażyć po obu stronach do zrumienienia powierzchni.
  4. Usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy, żeby straciły nadmiar oleju.
  5. Podawać z jogurtem.

Dodaj komentarz