Możliwości wykorzystania cukinii są nieograniczone. Ja wciąż zachwycam się tym warzywem, dlatego dziś zupa krem z cukinii. W wersji bardzo prostej składnikowo. Tylko cukinia, cebula i ziemniak. Żeby nie zmieniać nadto smaku. Jedyny zabieg, który zastosowałam, żeby wzmocnić smak, to wstępne podsmażenie warzyw. Ostatnio tak robię każdą zupę. Warzywa przesmażone na maśle zyskują niecodzienne walory smakowo-zapachowe. Każda zupa smakuje lepiej.
Zupa krem z cukinii
(4 porcje)
Składniki:
– 1 duża cukinia (1 kg)
– 2 łyżki masła (30 g)
– 4 ziemniaki (330 g)
– 1 cebula (80 g)
– 3 szklanki bulionu – ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego (750 g)
– 1 łyżka stołowa curry
– 1 łyżeczka imbiru suszonego
– sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku
– 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i jeśli młoda, to nie obierać. Jeśli warzywo jest starsze i ma skórkę twardą, lepiej ją obrać. Pokroić w kostkę 1 cm na 1 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie ziemniaki i smażyć 2 minuty, następnie dodać cebulę, smażyć 2 minuty. Po tym czasie dołożyć rozdrobnioną cukinię. Smażyć wszystko jeszcze 5 minut. Gdy warzywa będą zrumienione przełożyć je do garnka i podlać bulionem. Gotować 10 minut.
- Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę.
- Dodać przyprawy i doprawić wg własnych upodobań.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Na suchej patelni podprażyć ziarno słonecznika. Uprażonym posypać każdą porcję zupy.