Zupa krem z cukinii

Możliwości wykorzystania cukinii są nieograniczone. Ja wciąż zachwycam się tym warzywem, dlatego dziś zupa krem z cukinii. W wersji bardzo prostej składnikowo. Tylko cukinia, cebula i ziemniak. Żeby nie zmieniać nadto smaku. Jedyny zabieg, który zastosowałam, żeby wzmocnić smak, to wstępne podsmażenie warzyw. Ostatnio tak robię każdą zupę. Warzywa przesmażone na maśle zyskują niecodzienne walory smakowo-zapachowe. Każda zupa smakuje lepiej.

Zupa krem z cukinii

(4 porcje)

Składniki:

– 1 duża cukinia (1 kg)

– 2 łyżki masła (30 g)

– 4 ziemniaki (330 g)

– 1 cebula (80 g)

– 3 szklanki bulionu – ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego (750 g)

– 1 łyżka stołowa curry

– 1 łyżeczka imbiru suszonego

– sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku

– 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć i jeśli młoda, to nie obierać. Jeśli warzywo jest starsze i ma skórkę twardą, lepiej ją obrać. Pokroić w kostkę 1 cm na 1 cm.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie ziemniaki i smażyć 2 minuty, następnie dodać cebulę, smażyć 2 minuty. Po tym czasie dołożyć rozdrobnioną cukinię. Smażyć wszystko jeszcze 5 minut. Gdy warzywa będą zrumienione przełożyć je do garnka i podlać bulionem. Gotować 10 minut.
  5. Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę. 
  6. Dodać przyprawy i doprawić wg własnych upodobań.
  7. Wszystko dobrze wymieszać.
  8. Na suchej patelni podprażyć ziarno słonecznika. Uprażonym posypać każdą porcję zupy.

Dodaj komentarz