
O spodzie do pizzy na bazie serów było kilka postów wcześniej. Zapowiadałam, że będę z tym ciastem kombinować, bo jest pyszne. Zatem dziś kolejna wariacja smakowa serowej pyszności – placek serowy z oliwkami, i nie tylko… Zobaczcie sami, to trochę jak nadzienie do pierogów, ale z przewagą smaków śródziemnomorskich. Danie proste w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle zachwycające w smaku. Gotowe w 30 minut.
Placek serowy z oliwkami
(porcja na dużą blachę piekarnika)
Składniki:
- 400 g sera białego chudego
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 cebula (120 g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 pieczarki (160 g)
- ½ papryki czerwonej
- 10 oliwek zielonych
Sposób przygotowania:
- Ser biały rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sól i oregano.
- Cebulę obrać i posiekać drobno. Usmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i dalej smażyć. Na koniec dodać pociętą w paski paprykę.
- Oliwki pokroić w krążki.
- Do masy serowej dodać cebulę, pieczarki, paprykę i oliwki. Wymieszać.
- Masę serową ułożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
- Placek podawać ciepły lub wystudzony.