Placek serowy z oliwkami

O spodzie do pizzy na bazie serów było kilka postów wcześniej. Zapowiadałam, że będę z tym ciastem kombinować, bo jest pyszne. Zatem dziś kolejna wariacja smakowa serowej pyszności – placek serowy z oliwkami, i nie tylko… Zobaczcie sami, to trochę jak nadzienie do pierogów, ale z przewagą smaków śródziemnomorskich. Danie proste w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle zachwycające w smaku. Gotowe w 30 minut.

Placek serowy z oliwkami

(porcja na dużą blachę piekarnika)

Składniki:

  • 400 g sera białego chudego
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 cebula (120 g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 pieczarki (160 g)
  • ½ papryki czerwonej
  • 10 oliwek zielonych

Sposób przygotowania:

  1. Ser biały rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sól i oregano.
  2. Cebulę obrać i posiekać drobno. Usmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i dalej smażyć. Na koniec dodać pociętą w paski paprykę.
  3. Oliwki pokroić w krążki.
  4. Do masy serowej dodać cebulę, pieczarki, paprykę i oliwki. Wymieszać.
  5. Masę serową ułożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  7. Placek podawać ciepły lub wystudzony.

Dodaj komentarz