Wersja greckiego sosu tzatziki w nowej – tradycyjnie polskiej – odsłonie. Po pierwsze – nie z ogórkiem, ale z cukinia, po drugie nie tylko czosnek i ser feta, ale jeszcze cytryna. Ta ostatnia nadaje przystawce zupełnie nowe walory smakowo-zapachowe. Sos pachnie niezwykle apetycznie, bo intensywna woń czosnku zostaje przyćmiona świeżą cytryną. Dla mnie to nie lada doznanie, bo na połączenie słonego sera i cytryny wpaść nie łatwo.
Cukinia z czosnkiem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 1 większa cukinia lub 2 małe – 300 g
- 100 g sera feta
- 1 średnia cytryna
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- 1 średni ząbek czosnku
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- bazylia lub oregano – do smaku
- 150 g ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć dokładnie. Warzywo powinno być młode i mieć miękką skórkę, oraz jeszcze drobne gniazdo nasienne. Odciąć jedynie oba końce. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Posolić o odstawić do wydzielenia płynu. Po 30 minutach odcedzić z płynu na sicie.
- Do słoiczka dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej soczystej cytryny, oliwę, sól oraz zmiażdżony czosnek. Marynatą polać cukinię. Całość delikatnie wymieszać i przykryć. Odstawić na 10-30 minut, do marynowania (do lodówki lub na blat w kuchni).
- Do zmiękczonej cukinii dodać pokruszony w dłoniach ser feta. Wymieszać.
- Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ziołami.
- Posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.