Cukinia z czosnkiem

Wersja greckiego sosu tzatziki w nowej – tradycyjnie polskiej – odsłonie. Po pierwsze – nie z ogórkiem, ale z cukinia, po drugie nie tylko czosnek i ser feta, ale jeszcze cytryna. Ta ostatnia nadaje przystawce zupełnie nowe walory smakowo-zapachowe. Sos pachnie niezwykle apetycznie, bo intensywna woń czosnku zostaje przyćmiona świeżą cytryną. Dla mnie to nie lada doznanie, bo na połączenie słonego sera i cytryny wpaść nie łatwo.  

Cukinia z czosnkiem

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 większa cukinia lub 2 małe – 300 g
  • 100 g sera feta
  • 1 średnia cytryna
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu
  • bazylia lub oregano – do smaku
  • 150 g ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć dokładnie. Warzywo powinno być młode i mieć miękką skórkę, oraz jeszcze drobne gniazdo nasienne. Odciąć jedynie oba końce. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Posolić o odstawić do wydzielenia płynu. Po 30 minutach odcedzić z płynu na sicie.
  2. Do słoiczka dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej soczystej cytryny, oliwę, sól oraz zmiażdżony czosnek. Marynatą polać cukinię. Całość delikatnie wymieszać i przykryć. Odstawić na 10-30 minut, do marynowania (do lodówki lub na blat w kuchni).
  3. Do zmiękczonej cukinii dodać pokruszony w dłoniach ser feta. Wymieszać.
  4. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ziołami.
  5. Posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.

Dodaj komentarz